Fitness

Clara Jonsson / Permalink / 2
Hej! Har lovat denna tjej i hundra år att göra en videoblogg om detta ämne men jag hittar aldrig tiden så jag skriver ett inlägg istället så hon slipper vänta i 100 år till.. Frågan lyder:
 
Hej!
Mitt mål med träningen är att någon dag tävla i bikinifitness, jag kollade igenom din instagram och såg att du var påväg att tävla (men blev inte av?) min fråga är då, hur går man tillväga? Vad krävs det att vara med? Hur gör man? Känns som det är en väldigt bred fråga men skulle gärna vilja veta från start till hur man tar sig upp på scen, allt där i mellan man måste ha osv. Jag tränar ensam nu, 3-splitschema, styrka varannan dag och där i mellan kondition då jag orkar. Måste man ha en coach? Måste man vara med i ett team? Hur gör man för att komma med i tex BMR, gymgrossisten osv? allt sånt där man måste veta. Hoppas du kan svaret på denna fråga. Puss
 

Svar:Hur man går tillväga för att tävla är olika! Vissa personer som har koll på kost o träning själv brukar skriva kost och träningsschema själv medans de flesta faktiskt tar hjälp. Först och främst vad som krävs att du har en fysik samt är psykiskt redo. När jag menar med fysik är ju ändå att du har lite muskler, just bikinifitness krävs det inte att du är jätte stor utan dom fokuserar mest sig in på symmentrisk kropp men det är alltid olika på olika tävlingar, alla domare dömer olika. Vissa gånger ser man en tjej med superben och rumpa, medans andra gånger är inte rumpa och ben fokus. Lägger upp lite bilder nedan på personer jag tycker är snygga som tävlar i bikinifitness!
 
Vilket fall, det jag tycker du borde börja med är att hitta en coach faktiskt. Har man lite erfarenhet kanske man inte behöver ha en coach, har man inte de så tycker jag absolut du ska ha en coach. En coach som bestämmer allt åt dig, precis vad du ska äta, hur du ska träna och har koll på din vikt, fettprocent och hur du mår. Som kan hjälpa dig de gånger din hjärna inte är i toppskick och du inte mår super. För man mår inte alltid super när man går på diet, ofta brukar folk beskriva sig som dum sista veckorna på dieten då man är så trött och gått på underskott så länge. Sen måste man inte vara med i ett team, jag tycker det viktiga är att ha en coach. Det kan dock vara väldigt kul att vara med i ett team, är med ett gäng som går igenom samma som du gör. Jag kunde känna mig lite ensam ibland under min diet då ingen i min närhet visste vad jag gick igenom utan jag stod där själv, förutom dom i mitt team då. Så det kan vara skönt. För att kunna få vara med i ett team så får du söka, kolla upp vilka som tänker ha team, kanske några på ett gym? Eller så kanske just gymgrossisten söker folk för ett team, hör dig för! Eller så skriver du en jäkligt bra text om dig själv och varför dom definitivt vill ha dig i teamet samt skickar bilder på dig fysik. Intresserar du dom genom din text och ser potential i din fysik så kommer dom vilja ha med dig. Jag hade tur som kom med i ett team men hade jag inte kommit med i BMR så hade jag sökt till andra team jag skulle vilja vara med i, man vet aldrig vad som kan hända.
 
Allt som allt så tycker jag definitivt att du ska skaffa dig en coach, en coach som du hört mycket bra om, vet gör ett bra jobb och som gärna inte bor på andra sidan Sverige så ni kan träffas någon gång under dietveckorna. Sedan när du har skaffat dig en coach så måste du hitta någon som är duktig på att posera, kan vara din coach, någon vän eller någon bekant. Poseringen är JÄTTEVIKTIG, du kan ha en superfysik men inte bete dig på scenen, komma som 2a medans en annan tjej inte har en superfysik men istället har bästa poseringen som vinner hela tävlingen. Träna posering var något jag gjorde varje dag under min diet, titta på youtube, gjorde jag jätte mycket, de hjälper sen är det bara övaövaöva. Sen är det för dig att lita till 100% på din coach, vila mycket och inte stressa upp kroppen men främst förbereda dig psykiskt innan dietstart. Det kommer troligtvis vara den tuffaste delen (var det för mig iallafall), otroligt mycket hjärnspöken, man är nästan alltid trött, seg, hungrig. Jag började gråta nästan hela tiden för småsaker för jag var så trött. Började även vara lite elak mot mina kompisar då jag tydligen började sluta tänka också osv. Jag tävlade inte för jag var inte redo, jag visste inte hur psykiskt påfrestat det skulle bli, men jag var bara 18 år och hade inte ens hört talas om bikinifitness några veckor innan så det var inte konstigt. Började även svimma och fick ligga på sjukhus 2 ggr. Så tänk till innan om du är redo just nu, ingen stress. Sen om du har bestämt dig, då är det bara 100% i 10-20 veckor. Jag hade klarat mig bättre denna gång när jag vet vad jag ger mig in på.
 
Hoppas detta var ett bra svar och de känns lite klarare. Fick inte det låta så positivt men du måste veta att tävlingsveckorna inte är en dans på rosor. Men vissa har det lättare på diet än andra! Du kan vara en av dom! Sen är man tjurskalle och har bestämt sig så är det bara att köra. Lycka till vännen!


#1 - - Molly Olsson:

Bra svar! Vem är det på den första bilden? :D Kramar till dig Clara!

#2 - - Klara:

Hej!
Jag är ingen fitnessmänniska, men gillar att hitta inspiration och motivation från fitnessmänniskor som dig till när jag gymmar, du är väldigt inspirerande! (:
Men det är lite saker som jag inte förstår mig på. Skulle du kunna, som en insider från fitnessvärlden förklara för mig hur ni tänker?
Jag förstår inte -hur- det kan vara värt det? För mig känns det inte som att nackdelarna kan väga upp fördelarna i den här sporten. Ni beskriver hur ni mästan blir isolerade från icke-fitnessvärlden, hur ni knappt kan umgå med familj och vänner, blir sura, trötta hungriga, svimmar... För mig låter det här som olycka. -Hur- kan att stå på den där scenen vara värt att nästan missa delar av livet utanför fitnessen och gymmet i källaren?
Kanske har jag bara fått något kring bakfoten och har bara missförstått allt, och jag ursäktar om min fråga skaver mot ditt och andra fitnessmänniskors fitnesshjärtan, men jag skyller väl på att jag inte vet bättre... Hoppas att du förstår min förvirring och kan svara på frågan, kram!

Till top