Sveriges sjukvård

Clara Jonsson / Permalink / 13
 
 
Jag är just nu så besviken, så ledsen och så arg. Som ni kanske har märkt så är jag sjuk varannan vecka, har varit de senaste halvåret också. Jag har hela mitt liv haft dåligt immunförsvar men nu har det gått för långt, varannan vecka ska man inte vara sjuk och jag har aldrig varit såhär sjuk ofta.
 
 Så jag bokade en tid hos läkaren i hopp om att få lite klarhet i min situation. Kort sagt så kan man säga att det jag fick i svar var "Vissa blir mer sjuk än andra". Förstår ni hur frustrerande det är att höra från någon som kallar sig läkare och ska vara utbildad säga att vissa blir mer sjuk än andra? Vadå vissa blir mer sjuk än andra? Att vara sjuk varannan vecka är alltså normalt för vissa? 
 
 Men vi kan ta det från början, kom in till läkaren, kollade i hals och näsa, lyssnade på min andning och frågade lite kort om min nuvarande sjuka. Jag beskrev då såklart hur det var just nu, att mina bihålor gör ont, mina halsmandlar är uppsvällda, jag har hosta och haft feber. 
 Sen fick jag gå och göra lite prover, halsprov och blodprov. Dock fick jag göra om blodprovet då ett prov hade "glömts bort", för man älskar ju att bli stucken i armen en extra gång.
 Läkaren tog in mig igen och sa att det är ett virus men att jag skulle få hostmedicin för hostan och en nässprej för bihålorna. 
 
 Jag vet att detta bara är en förkylning, att jag kommer må bättre om några dagar om jag bara vilar upp mig och stannar hemma, de behövde inte en läkare informera mig. Sedan kommer jag vila några dagar extra och sedan träna, därefter kommer jag få vara frisk 1-2 veckor innan jag blir sjuk igen. Det har börjat bli ett mönster de här. Jag sover minst 8 timmar per natt, jag tränar inte allt för mycket, jag äter frukt (ca 2 per dag) och jag sköter mig hyfsat med maten. Detta är inte normalt att bli sjuk så ofta, det är nånting. Jag förklarade för läkaren om detta, jag har t.om. förlorar ett jobb pgr av min höga frånvaro! Jag vet inte vad jag ska göra! Och det som stör mig så otroligt att han inte tog mig på allvar. Han lyssnade knappt på mig, jag hade förväntat mig lite mer frågor, lite mer engagemang. Jag antar att det som krävs är att jag, varannan vecka, kommer in så de får träffa mig och börja ta mig seriöst. Jag blir bara så himla besviken och ledsen.
 
 Sveriges sjukvård, jag antar att vissa bara blir mer sjuk än andra, att jag är en av dom och ska nöja mig med ett sådant svar. Visst?
 

I am right now so disappointed, so sad and so angry. As you may have noticed, I'm sick every other week, have been the last six months as well. I have all my life had poor immune system, but now it has gone too far, every other week, you should not be sick this often.

 So I booked an appointment with the doctor, hoping to get some clarity in my situation. In short, you could say that I got in response was, "Some are more sick than others." Do you understand how frustrating it is to hear from someone who calls himself a doctor and is educated to say that some are more sick than others? What! Some are more sick than others? To be sick every other week is normal for some is that what your saying?

 We can take it from the beginning, came in to the doctor, he checked the throat and nose, listened to my breathing and asked a little about my current illness. I described then of course what it was right now, my sinuses hurt, my tonsils are swollen, I have been coughing and had a fever.
 Then I had to go and do some samples, throat swabs and blood samples. However when i did the blood sample, one sample had been "forgotten", because you just love being stung in the arm one more time.
 The doctor took me back and said that it is a virus, but that I would get something for my cough and nasal spray for sinus.

 I know that this is just a cold, I will feel better in a few days if I just rest and stay at home, I did not need a doctor to inform me that. Then, I will rest for a few extra days and then train, then I will be healthy 1-2 weeks before I get sick again, It has started to become a pattern. I sleep at least 8 hours/night, I do not train too much, I eat fruit (about 2 per day) and I handle myself fairly with the food. This is not normal to get sick as often, it's something. I explained to the doctor about this, I have lost a job due to my high absenteeism! I do not know what to do! And it bothers me so incredible that he did not take me seriously. He barly listened to me, I would have expected some more questions, a little more commitment. I guess what takes is that I, every other week, comes over so they can see me and start taking me seriously. I just get so very disappointed and sad.

 Swedish healthcare, I guess some just get more sick often than others, that I am one of them and should be pleased with such an answer. Right?

#1 - - Erika:

Usch! Jag lider med dig!
Du kan inte försöka gå till en privatklinik, vet att det kostar endel men ibland är det enda vägen.
Jag vari sjuk lika mycket som dig för 2 år sedan, hade alltid ont i halsen och fick halsfluss om vartannat. Tillslut fick jag operera bort halsmandlarna, sedan dess har jag inte varit sjuk en enda gång!

Det var halsmandlarna som gjorde att jag blev sjuk, det började alltid med halsfluss och blev sedan värre. Nu när förkylningen inte kan fastna i halsmandlarna slipper jag att bli sjuk!

#2 - - Elin:

Hej finis!
Följt din blogg ett tag, och instagram, du är ursnygg! Drömkropp!
Iaf, det med sjukdom. Min vän i skolan har haft samma problem i över ett år.
Något du skulle kunna testa för är twar, just incase, ev finns ju risken för körtelfeber men det låter inte som det.
Det som hjälpte henne dock är naturmedicin, ingen aning om vad det är hon tar men så fort hon börjar bli dålig tar hon vad hon nu tar, shotar grönsaker eller något. Hennes immunförsvar har tagit sån skada att hon måste ta en hel del vitaminer nuförtiden men hon blir iaf inte sjuk lika ofta. Förra året var det typ.. Varannan vecka.
Jag hoppas du blir bra!
Kram

#3 - - Anna:

En tanke! Jag hade samma besvär som dig tidigare. Har egentligen varit sjuk rätt ofta tidigare men inget jag tänkt på mer än så. För två år sen var jag mer eller mindre sjuk hela hösten/vintern. Var frisk högst 2 dagar innan en ny förkylning tog vid. Jag var så frustrerad för jag kunde inte träna, jobba osv. Så jag gick till läkaren och han bokade in mig på andningsprov för att se om jag hade astma, vilket jag hade. När man har astma så är lungorna och luftvägar inflammerade och drar då på sig alla virus lättare. Nu när jag behandlas med kortison (som dämpar inflammationen) så är jag inte sjuk oftare än någon annan. Förra säsongen hade jag två förkylningar👍 Ta och kolla upp det om det kan vara det! Jag går hos en privat vårdcentral, kan ju också vara ett alternativ😊
Hoppas det blir bättre. Mvh Anna

#4 - - Micaela Hedin:

Skandal!! Hoppas verkligen att det ordnar upp sig och att de börjar ta dig på allvar, att man ska mista jobb pga sådan konstant sjuka är ju rent ut sagt förjävligt! Dags att sjukvården tar sitt ansvar!

#5 - - Nina:

Köp kolloidalt silver och gör dig en eller flera silvergroggar. Finns,en sluten facebook grupp som heter Kolloidalt silver 2.0, där kan du läsa en massa samt få hjälp av gruppens medlemmar.

#6 - - Amanda:

Absolut så suger sjukvården' idag fick du världens otur dessutom som blev bemött såhär!

Jag har varit med om tvärtom! Dvs haft det bra när jag har behövt sjukvården, när min dotter vart sjuk från födseln tills hon dog så såg man hur de kämpade för att hon inte skulle ta siat andetaget. Men min dotter sa att hon inte orkade mer, då lät de henne somna in!

Jag hoppas innerligen att du får bättre bemötande nästa gång. Krya på dig bästa Clara :)

#7 - - Belinda :

Bästa Clara, det gäller att tjata, gärna överdriva lite också så dom tar dig på allvar.
Trist att det ska behöva vara såhär i vården :(

#8 - - Linnea:

Snälla Clara, vad du än gör!! Läs detta. Snälla....

Du borde ta ett salivtest som får skickas till USA. Där kan man mäta hormoner, kortisol osv som kan hjälpa till sjukt mycket. Finns så galet mycket signaler i en ung kvinnas kropp som kan ru8bbas av minsta lilla. Och sällan är det starka mediciner som löser jobbet.

Sveriges läkare är bullshit. Dom bryr sig inte och orkar inte. Jag har varit dålig i ca 4 år nu med trötthet, ont i kroppen, nedstämdhet osv. Ingen läkare trodde på mig och jag mådde så skit över det. Men så för 3 månader sen kollade jag upp detta och fick mina provsvar för ca en vecka sen. Fick så mycket svar på mitt elände vilket var en befrielse.

Det värsta? Det kostar bajsmycket pengar. Men så värt det nu när jag har något att jobba på.

Sök lite på salivtest på Google så kan man hitta folk som hjälper en med det.

Ett tips bara <3 Krya på dig och lycka till!

#9 - - Lili:

Så frustrerande! De känns ibland väldigt nonchalanta inom vården. Tog de sköldkörtelprov på dig också? För det kan ju vara det som spökar. Eller om du har någon bakterie som gör att du blir sjuk mycket. Testa att gå till en annan läkare, om inte det hjälper en annan vårdcentral. Det är en sjukt jobbig process och jag har själv börjat tröttna på den, men vad annat ska man göra? Någon gång kommer man väl rätt, hoppas jag i alla fall.

Jag kan verkligen relatera till dina erfarenheter. Jag har de senaste åren haft jättemycket hälsoproblem. Feber utan att vara förkyld, smärtor i ögonen, dimsyn, nervsmärtor i benen, återkommande halsinfektioner, m.m.. Jag har gått till optikern och min syn har inte blivit sämre, så det är något annat. Jag tänker att det kanske hör ihop med alla andra symtom, men när jag går till vårdcentralen säger de att det är "vanligt i din ålder att må så här". Uhm, okej..? Alla runt 30 mår så här eller? Det är normalt? Jag tror verkligen inte det. Jag vet nästan ingen som mår så här, förutom de som har diagnoser på fysiska sjukdomar, eller som är utbrända. Och det sistnämnda är jag inte.

Som mest har vården dristat sig till att ta några blodprover och då har det visat att jag inte har några vitaminbrister och att mitt blodvärde och levervärde är bra = de antar att allt jag upplever bara är psykosomatiskt. Och då har jag ändå varit hos psykvården, som säger att jag får vända mig till den somatiska vården med mina problem. Alltså herre gud. Man blir bollad runt som någon leksak...

Hoppas verkligen att du blir frisk snart, på riktigt, och att du får hjälp med dina problem! Ge inte upp!

#10 - - Emelie:

Ser att vi Inte är ensamma om att tycka illa om Sveriges sjukvård (kanske bara gäller vårdcentraler-jag har inte varit någon annanstans).

Jag är 21 år har migrän minst en gång i månad och huvudvärk fler dagar än vad jag inte har ont i huvudet. Har varit hos min vårdcentral fem gånger senaste året, träffat fem olika läkare och alla har väl mer eller mindre bara sagt "prova avslappningsövningar, drick och ät bra". Den sista sa även "det är bara att acceptera det och leva med det". Detta sa hon trots att jag sa att "när det är som värst vill jag inte ens leva...". Blir så sjukt irriterad!

#11 - - Happy:

Gå till medicinska kliniken (privat) i Sundsvall. Du kan beställa tid över nätet.

Det kan ju vara så att din kropp inte tål "normal" träning. Även om alla andra tål det.
Min kropp tål det inte blir pangsjuk. Men då vet jag också vad jag har för fel som orsakar detta.

#12 - - Matilda:

Mitt tips är att gå till en homeopat. Min lillasyster gick till läkaren massor av gånger på grund av att hon alltid kände sig trött och hängig och sjuk jämnt. Visade sig att hon hade lågt HB och blodbrist, något dem så kallade läkarna aldrig hade upptäckt 😧
Hon mår bra idag, men inte Tack vare den svenska sjukvården. Så som sagt gå till en homeopat som faktiskt kan hjälpa dig att gå vidare på djupet varför du har så dåligt immunförsvar :)

#13 - - Jennifer:

Jag håller fullständigt med. Sveriges sjukvård blir bara sämre och sämre. Min mamma behöver all hjälp hon kan få, men istället får hon mindre än någonsin. Blir så arg, att tjata funkar knappt, man vet inte vad man ska ta sig till... Tror det är för ont om läkare som har valt yrket för att de vill hjälpa patienter, de flesta verkar endast bry sig om stålar.

Till top