PT-utbildning @ SAFE Education

Clara Jonsson, Tips / Permalink / 8
Fina ni! Jag tänkte nu göra en sammanfattning av min PT-utbildning för er som inte hängt med på instagram. Jag är ju klar nu! Så jag kör en dag för dag info, långt men är ni nyfikna på att utbilda er så hoppas jag detta ger er lite mer insikt på vad det innebär och vad man lär sig.
 
2 November påbörjade jag min PT-utbildning på Safe education. Varför jag valde just SAFE är för att jag läste runt på internet, tog fram mina topp 3 och läste ännu mer om dessa 3 olika skolor, jämförde priserna och tog kontakt med personer jag vet gått utbildningen. Sedan vart valet ganska lätt! Safe var ett solklart val för många, även om man kollar runt på gym vilka dom föredrar att man gått så är det Safe. 9 av 10 får jobb efter att man gått utbildningen och jag förstår varför nu! 4 olika gym kom och "smörade" för oss under utbildningen och ville få oss att börja jobba hos dom, alla som sökt jobb har fått minst 2 olika alternativ att välja mellan. Så är ni orolig att ni kanske inte får jobb som PT, säkra era kort genom att gå en bra utbildning.
 
Del 1: Grundläggande teori - 8 dagar + 2 dagar ledigt
 
Dessa dagar bestod av INTESIVT studerande. I och med att det är en intensivutbildning så var det väldigt mycket information på kort tid, de gällde att hänga med på lektionerna och sedan plugga hela kvällarna. Eget ansvar helt enkelt! 
 
Dag 1-4
Så gick vi igenom anatomin. Anatomin är den viktigaste delen i hela utbildningen, kan du inte hur kroppen är uppbyggd och funkar så kommer man inte förstå nånting på resten av utbildningen. Så dagarna var fyllda av muskler, senor, leder, skelett, fästen, ursprung, funktion muskler och ännu mer muskler.
Dag 4 
Vi gick igenom nervsystemets anatomi och motorik, hur våra nerver fungerar och samverkar för att skapa kraft och rörelse. 
 
Dag 5 
Instuderings-/reflektionsdag 
 
Dag 6
Vi fick vi smaka lite på kroppsanalyser. Hur ser folk ut egentligen? Innan analyserna började så lärde vi oss hur man egentligen "ska" se ut. Vår ryggrad är format som ett utdraget S, så när någon har lite gamnacke så är det såklart inte naturligt, eller när någon svankar så blir det en onaturlig form på S och vår grundposition. Tänk er arm, hur är handen när ni slappnar av när ni står upp? Tummarna rak fram eller ser man handryggen? Sånt fick vi börja med att titta på, få en överblick och sätta ett frö. Just kroppsanalyser har vi haft med oss under HELA utbildningen, genom ett tränat öga så ser man lätt "fel" som man kan jobba och hjälpa kunder med i framtiden, få dom och deras kroppar att må bättre genom en god hållning och grundposition. 
 
Vi började även kika på biomekanik, hur de olika krafter sker på våra kroppen och påverkar oss i träningen.
 
Dag 7-8
Bestod av fysiologi, HLR och träningslära. På fysiologin lärde vi oss om kroppens funktioner, hur energiomsättningen går till, hur vi skapar energi ect. Även hur cirkulationen och andningen fungerar. Sen HLR hoppas jag ni vet vad det är ;) Och på träningsläran lärde vi oss de olika grundprinciperna, anledningar till uppvärmning (vad som förbättras), fördelar med konditionsträning (effekten på olika nivåer, hjärta, lunga, blod, muskler och allmäna effekter) samt fördelar med styrketräning (effekter på olika nivåer här med) anledningar till nedvarvning och rörlighetsträning. 
Dag 9
Instuderings-/reflektionsdag 
 
 
Del 2: Förberedande PT - 6 dagar + provdagen + 1 dag ledigt
 
Dag 10
Vi fördjupade oss i träningsläran, nervsystemets anatomin och snuddade lite på kommunikation
 
Dag 11 
Grundmotoriska rörelser så som krypa, åla, snurra och rulla fick vi testa på idag och vikten av dessa rörelser. Grundmotoriska rörelser är sådant som vi gör till mesta del när vi är barn och som får vårat nervsystem att utvecklas. Om ett barn tex hoppar över att krypa och börjar gå direkt så kan det leda till koncetrationsproblem i högre ålder. 
 
Dag 12
Vid det här laget så hade vi lärt oss att kroppen har 3 olika kontrollzoner som hjälper oss att hålla vår grundposition. Dessa kontrollzoner kan vissa fall vara svaga och till o med kollapsade (som man lär sig att se genom att bli bra på kroppsanalyser) , så denna dag fick vi lära oss övningar för att styrka och träna upp zonerna. 
 
Dag 13
Instuderings-/reflektionsdag 
 
Dag 14
Nu hade vi fått börja lära oss de mest basica lyften (mark, böj, press osv) samt hur man gör för att instruera på bästa sätt och öva på varandra. 
 
Dag 15
Vi fortsatte även idag med att lära oss ännu fler övningar och instruera på varandra samt påbörja programkonstruering! Vissa delar var det mycket träning och repetetion för det var extra viktigt.
 
Dag 16
Som ni ser så är det mycket nöta på olika övningars teknik för att få ut de mesta av musklerna samt intsruera för varandra, vilket är ganska viktigt att kunna för att bli PT tycker ni inte? Så denna dag var det även genomgång av övningar, instruera men vi avslutade dagen med grundläggande kost. 
 På kosten så snuddade vi bara på ytan och fick lära oss kort om hur man kan hjälpa kunderna att gå ner i vikt. Nu snackar vi inte kcal antal och så utan bara vilken stor skillnad lätt korregering i kosten hos en vanlig svenne kan göra. 
 
Dag 17
Dagen innan provet och vi fick tid för att öva, öva och öva! 
 
Dag 18
Prov! Provdag på grundläggande teorin samt förberedande PT. Så denna dag var splittad i 2 olika delar, en teorisk del och en praktiskt del.
 Teoretiska delen så hade vi 4 timmar på oss att skriva prov ang allt ovan (anatomi, nervsystemet, biomekanik, HLR, fysiologi, träningsläran samt lite kort från förberedande pt). Jag tyckte inte provet var så svårt men det krävs ändå att du pluggar, du kan inte bara lyssna på lektionerna. Sen kände jag personligen att jag ville kunna ALLT. Jag ville inte bara klara provet utan jag ville ha alla rätt, dom lär oss inte allt detta för att de inte är viktigt direkt. 
 Den praktiska delen gick till som så att vi var 2 och 2 där läraren gav oss en  övning åt gången, sammanlagt minst 5 (vi fick reda på övningarna efter provets gång, ej i förväg). Då skulle vi förklara för "kunden" vilka muskler som jobbar och väldigt lätt hur övningen går till samt visa hur man gör. Därefter får då "kunden" göra tex marklyftet och jag ska under tiden korregera om jag ser något som inte är bra. Även detta tyckte jag och väldigt många från gruppen var lätt!
 
Efter detta så hade vi en paus på 10 dagar innan det körde igång igen.
 
 
 
Del 3: Personlig Tränare - 17 dagar + 2 lediga dagar
 
Dag 1
Första dagen på sista delen av utbildningen börjades med kommunikation (hur kommunicerar man med sina kunder, jag och du sortering osv), förändra det omedvetna samt rörelseträning.
 
Dag 2
Denna dag jobbade vi mest med passningsteknik i olika övningar. Hur man som PT ska stå för att på bästa sätt hjälpa kunden, hur man gör och vad som är viktigt att tänka på. Fick även denna dag börja nosa på hur man skriver träningsscheman.
 
Dag 3
Började med att lära oss olika skador som kan ske i skelettet, senor, brosk och hur dessa läker, hur lång tid det tar att läka beroende vart skadorna uppstår samt hur dom uppstår. Körde även fler kroppsanalyser i olika övningar!
 
Dag 4
Testmetodik gick vi igenom dag 4. BMI, calipermätning, olika konditionstester, styrketester, spänts och hopptester osv.
 
Dag 5
Instuderings-/reflektionsdag 
 
Dag 6
Nu fick vi tid att testa alla dessa tester! Så alla tester på dag 4 gjorde vi på varandra idag och övade. Det svåraste var nog caliper, denna mätning kräver att man övarövar och övar lite till!

Dag 7
Morgonen startades med att Tauff kom till oss och vi fick testa på deras sorts träning. Kort sagt så tränar dom med sig själv eller en kompis som redskap! Tex. benböj med kompisen i famnen. Jag själv var inte med då jag började få en rejäl förkylning men det såg väldigt jobbigt ut, roligt och tufft. På eftermiddagen fick vi en utmaning att träna varandra utomhus i en park, bara för att träna på att använda mer kroppsvikt samt enkla redsskap som en bänk eller gummiband.
Dag 8
Vi fick testa på maxpulstest hur det går till samt teoretiskt lära oss mer om lika sorters konditionsträning och sist fortsättning på programkonstruktion.

Dag 9
Vi testade på olika former av konditionsträning (intervall, korta och långa, pyramidträning, mjölksyraträning ect) och testa dessa på varandra samt testa själv. På eftermiddagen jobbade vi med träning för olika målgrupper, seniorträning och gravidträning. Vad som händer med våra kroppar när vi kommer på en högre ålder och vad som kan vara viktigt att tänka på. Samma med träning för gravida, vad som händer i deras kroppar som gör så att vissa övningar inte passar och vilka riktlinjer som man kan följa för mammans och barnets hälsa. Både innan förlossningen och efteråt.
Dag 10
Instuderings-/reflektionsdag 
 
Dag 11
Dag 11  tränade vi på att intervjua varandra inför ett första möte med kund. Vad som är viktigt att ta reda på innan ett träningspass genomförs eller planeras. Detta samt kroppsanalyser och instruerande på varandra fick vi öva på resten av dagen.

Dag 12
Denna dag tyckte jag var extra intressant! Vi fick lära oss hur man stretchar med bollar, pinnar och foamroallers, fördelar och nackdelar. Samt även lära oss manuell stretch, när man stretchar åt kunden. Många stön och skrik denna dag då stretch är inte alltid så skönt, särskilt inte om man är stel som en pinne som många av oss var haha!

Dag 13
Mindre praktiskt och mer teorik var det denna dag. Vi gick igenom sälj och marknadsträning och sist kost beroende på målgrupp. Vill gå ner i vikt, vill man må bra eller bygga muskler och hur man då kan hjälpa dessa kunder.
Dag 14
Hela dan gick åt att köra ett "riktigt pass", börja med att intervjua varandra på tid, göra en kroppsanalys och därefter få en stund på att skriva ett program att köra på denna kund beroende på vad intervjuen och analysen sa. Sedan hade vi 45 min att genomföra vårat program och därefter få feedback. 

Dag 15
Instuderings-/reflektionsdag 

Dag
16
PT-praktik! Kunder från utsidan (människor vi inte kände) hade denna dag bokat in sig på pt-pass hos oss där vi fick öva på riktigt. Som dag 14 fast vi i detta fall inte visste sen innan vem personen var, riktigt nervöst. Jag tyckte det helt ok, förväntade mig inte att jag skulle vara bäst på första försöket, så jag var nöjd. VÄLDIGT bra att vi fick denna möjlighet då en lärare var med oss hela tiden och anteckna de du gjorde, så man fick feedback på precis allt efteråt. De praktiska provet går till precis såhär, så att få feedback var guld värt!

Dag 17
Man var ledig halva dagen och andra delen fick man öva på fallbeskrivningar. Vi fick 3 olika personer i olika åldrar. någon med en skada, någon gravid och någon äldre där vi då skulle skriva ett träningsprogram till personen.

Dag 18
Denna dag delades gruppen in i 2 olika grupper beroende på vad man valt, power eller endurance.
 
 Jag valde endurance då jag känner mig osäker på konditionsträning men gärna vill bli bättre på de, kan redan de basica övingarna så detta kände jag skulle ge mycket mer. På endurance dag 1 gick vi igenom löpteknik, hur man analyserar ett löpsteg (hur armarna roterar, höftens rörelse, hur man landar på foten etc) som avslutades med hur man för gör att motverka dessa "fel" eller hur man förebygger samt olika övningar för att utvecklas i sin löpning.
 Power gick igenom olympiska lyft, stöt och ryck.

Dag
19
Denna dag var vi fortfarande upp delade i 2 grupper, power och endurance. 
 
 Endurance lärde sig träning på cykel och de olika träningssätt som kan utföras.
 Power gick igenom marklyft, benböj och bänkpress med SAFE's nya lärare Jenny aka Kitsune! 
Kort sagt så är jag VÄLDIGT nöjd med utbildningen! Jag har inget annat att jämföra med men allt vi gick igenom var relevant och viktigt för mig för att bli en sådan bra personlig tränare som möjligt. Sen var det ett extra plus att man vart så bra kompis med alla andra i gruppen, väldigt kul. Ännu mer nyfiken på utbildningen? Läs mer på deras sida safe-education.se. Hade velat gå deras PT360 där man får med sig bland annat kostrådgivningen och Kommunikologi + PT-delen som jag gick nu. Vill också gå mammaträning, power! Men de får vi ta i framtiden! 
 
Hoppas detta hjälpte er som funderar på att utbilda er. Det är helt klart värt pengarna och jag lovar er att ni inte kommer ångra er om ni väljer Safe. Kram på er!
 
 
 
#1 - - Anonym:

Hej Clara! Grymt inlägg om din utbildning😃 Jag har anmält mig till samma PT-utbildning som jag ska göra i September. Jag undrar lite om hur det går till för att få jobb efteråt? Är det enkelt att få jobb på ety gym eller kan man bli egen företagare och marknadsföra sig själv? Jag ska även gå kostrådgivarutbildningen på SAFE i maj.
Kram!

Svar: Åh kul att höra! Bra val! De var jätte lätt, som jag skrev så fick nästan alla vi minst 2 jobberbjudanden. De kom 4 skolar till utbildningen och försökte smöra så vi skulle söka jobb där, så de är absolut inget problem att få jobb på gym. De går avsolut att starta eget också men de är såklart tuffare att få en kundbas. Hoppas du blir nöjd av utbildningen och lycka till!
Clara Cornelia Jonsson

#2 - - Ida Svensson:

Tack så så så mycket för ett grymt inlägg! Jag själv har planerat att gå The Academys utbildning till Cert. Kost och träningskonsult efter studenten och jag är så taggad på det! Men nu när du pratar så gott om Safes så får jag kanske tänka om...
Vad var det som tillslut avgjorde att du valde Safes utbildning?
Kram!

Svar: Hej Ida!! Kul att du ska utbilda dig!! Haha åh ja förstår vad du mena, men i slutet var de främst personliga rekommendationer som fick mig att ta Safe samt vad olika gym föredrog. Safe säger att 9/10 får jobb och jag förstod efteråt varför! Men valet är ditt, de är 2 bra skolor du står mellan iallafall men jag skulle alla dar i veckan gå safe's igen! Lycka till! Kram
Clara Cornelia Jonsson

#3 - - Rebecka:

Hej! Tänkte höra om du fått mitt mail jag skickade till dig förra veckan? Det gällde angående kost-och träningsupplägg :)

Svar: Hej Rebecka! Osäker, men om det är ifall jag skriver kost och träningscheman så skriver jag bara träningscheman för tillfället! Kommer börja skriva kost i mars när jag gått utbildning :)
Clara Cornelia Jonsson

#4 - - Anonym:

Hej! Har följt din blogg ett tag nu och den är riktit motivernade! Tränar själv också och funderar en sådan sak bara.. Jag är en tjej på längden ca 165 cm, är 20 år och väger ca 70 kg pågrund av mina muskler. Betyder det då att jag är överviktig då ja väger så mycket? Har pratat med människor och dom säger att jag är överviktitg fastän inte jag är "tjock".. Tacksam för svar :)

Svar: Jag väger 70 kg och är 167 och jag tycker inte jag är tjock, långt från tjock. Muskler väger mycket mer än fett så jag tycker faktiskt vikten inte spelar någon roll om man inte tävlar i sporter där det är viktklass. De människor du verkar ha pratat med har troligtvis gått efter BMI och bmi kan inte mätas med personer som tränar mycket och har mycket muskler då man blir klassas som fet isåfall! Skit i vikten, den spelar ingen roll så länge du äe nöjd med dig själv!
Clara Cornelia Jonsson

#5 - - J:

Detta har inget med inlägget att göra, men vill ändå att du ska få veta detta.

Du är verkligen min förebild. Dina kloka tankar och ditt sunda förhållningssätt till livet är något jag beundrar. Jag blir alltid så glad när du ploppar upp i min instagramfeed. Du verkar vara så omtänksam och fin mot alla i din omgivning, och jag tycker allt du gör utstrålar livsglädje. Trots att du tränar mycket så tycker jag att du verkar kämpa för att inte sprida tränings- och bantningshets, och det är väldigt fint tycker jag. Kram på dig Clara!

#6 - - JUNITJEJ:

Vilken fantastisk utbildning!

#7 - - Anonym:

hej

#8 - - Sofia:

Hej Clara!
Jag funderar på att skola om mig och läsa till PT nu under hösten. Har varit på informationsträffar både hos SAFE och The Academy och står i valet och kvalet vilket alternativ jag ska välja. Vad fick dig att välja SAFE tillslut? Vad skiljer dom åt egentligen? Vet att ifall man valde The Academy så fick man tillgång till utbildningmtrl via nätet redan vid anmälningen för att kunna förbereda sig inför kursstarten. Hur är det med SAFE gällande det?
Tack på förhand!
Hälsningar Sofia :)

Svar: Det är samma med Safe ang utbildningsmaterial. Jag gick på vart flest gym anställde ifrån! Och första alternativet var Safe på de flesta ställen :) Båda är bra skolor men The academy har ja ju inte gått så de är omöjligt för mig att svara på vad som skiljer dom åt tyvärr.. Gå på magkänslan! Men jag rekommenderar Safe varmt :) ångrar inte en krona!
Clara Cornelia Jonsson

Till top